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Date:  August  2022 

 
These Regulations are made by the Association's Board under rule 42 of the Constitution. 

 

1. INTERPRETATION AND DEFINITIONS 
 

These Regulations will be interpreted in the same manner as the Constitution and in 
accordance with it. In these Regulations, all words or phrases defined in the 
Constitution have the corresponding definition. Further, unless the contrary intention 
appears: 

 

Appointments Procedure means the procedure for SDCs appointing people to 
technical and management positions which is set out in Annexure A. 

 

Committee means, in these Regulation, any committee of the Board created under these 
Regulations. 

 

Constitution means the constitution of the Association as amended from time to 

time. 
 

Discipline means an element of Equestrian, including but not limited to Dressage, 
Eventing, Jumping and Show Horse. 

 

Equestrian Australia Coaching means the National Coaching and Accreditation Scheme. 
 

President means the president of the Association appointed in accordance with the 
Constitution from time to time. 

 

Regulations means these Regulations. 
 

SDC means the Committees (or any one of them) established under clause 2(a) of 
these Regulations. 

 

Standing Committees means the Committees established under the Constitution. 
 

2. COMMITTEE ESTABLISHMENT 
 

(a) The Constitution recognises the following Standing Committees for the 
respective Equestrian disciplines: 

 

(i) Dressage Victoria; 
 

(ii) Eventing Victoria; 
 

(iii) Jumping Victoria; and 
 

(iv) Show Horse Victoria. 
 

Under these Regulations, the Board will establish Committees for these 
disciplines. Such Committees will be constituted and managed in accordance 
with these Regulations. 
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(b) In addition to those noted in clause 2(a), the Board will establish a Coaching 
Committee to administer the Association's Equestrian Australia Coaching 
program. Such Committee will be constituted and managed in accordance 
with these Regulations. 

 

3. COMMITTEE TERMS OF REFERENCE 
 

(a) Each SDC is responsible for: 
 

(i) promoting and developing its discipline from junior to national level in 
Victoria and implementing Equestrian Australia policy and rules 
applicable to the discipline; 

 

(ii) establishing a strategic plan for the discipline within guidelines 
provided by the Association from time to time; 

 

(iii) recommend the appointment of organising committees (OCs) to 
conduct at least one state championship event and one showcase 
event annually; 

 

(iv) appointment of state selectors; 
 

(v) selection and training of state squads and establishment of a High 
Performance Panel/Squad; in association with the EA policies; 

 

(vi) recruitment, training and appointment of adequate numbers of 
qualified national officials, who must be members of the Association; 

 

(vii) appointment of members to management and technical positions in 
the manner set out in the Appointments Procedure; 

 

(viii) establishing an annual budget for the discipline's funds and 
stewardship of such funds, but this is expressly subject to the approval 
of the Board and Chief Executive; 

 

(ix) conducting meetings as it determines necessary for the conduct of 
business or as directed by the Board; 

 

(x) provision of copies of meeting minutes and an annual report to the 
Board on demand; 

 

(xi) appointing two or three representatives to ensure that an open forum 
is conducted with the Board at least annually on dates set by the 
Board. 

 

(b) The Coaching Committee is responsible for: 
 

(i) administering the training and assessment of Equestrian coaches to 
enable them to obtain accreditation through the Equestrian 
Australia Coaching program; and 

 

(ii) advising on the development and administration of Equestrian 
coaching in Victoria. 

 

(c) For the avoidance of doubt, Committees are appointed by, and responsible to, 
the Association Board and are administrative representatives of the 
Association. They are not authorised, entitled or empowered to enter into 
contracts, or to incur liabilities, on behalf of the Association or independently. 
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4. COMMITTEE STRUCTURE 
 

4.1 SDCs 
 

(a) Each SDC will comprise a maximum of 9 people (excluding the President 
and Chief Executive Officer), being: 

 

(i) a maximum of five people elected from nominations received 
following a process to be set by the Board; 
 

(ii) up to four people co-opted by the above SDC members;  
 

The Association President and CEO are ex-officio members of any SDC. 
 

(b) Other than representatives co-opted under clause 4.1(a)(ii), all 
representatives shall be appointed to an SDC for a period of two years, 
unless otherwise set out in these Regulations or determined by the Board.  
 

(c) Unless otherwise determined by the Board: 
 
(i) an SDC member elected under clause 4.1(a)(i) can serve a maximum of three 

successive terms; 
(ii) individuals may seek re-election to the SDC after serving a maximum (or 

extended) term only after a period of 12-months away from the SDC; and 
(iii) representatives co-opted under clause 4.1 (a)(ii) may only be co-opted for 

twelve months at a time up to a maximum term of six consecutive years. 
 

(d) The President and Chief Executive are ex-officio members of any SDC. 
 

(e) The Board may, at any time, remove people from an SDC if it deems it 
appropriate. 

 

4.2 Coaching Committee  
 

(a) The Coaching Committee will comprise: 
 

(i) six people appointed by the Board from nominations received following 
a process determined by the Board, which shall consist of two 
representatives who are registered coaches in each of Level I, Level II 
and Level III; and 

 

(ii) up to two people co-opted by the above Coaching Committee members. 
 

(b) Unless otherwise determined by the Board: 
 
(i) other than representatives co-opted under clause 4.2(a)(ii), all 

representatives shall be appointed to an SDC for a period of two 
years; and  

(ii) representatives co-opted under clause 4.2(a)(ii) may only be co-opted 
for 12 months. 
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(c) The President and Chief Executive are ex-officio members of the Coaching Committee. 
 

(d) The Board may, at any time, remove people from the Coaching Committee 
if it deems it appropriate. 

 

5. COMMITTEE PROCEDURES 
 

5.1 Convening a Meeting 
 

(a) All Committees established under these Regulations shall meet as often 
as required, but at least six times annually. 

 

(b) All Committee members will be provided with at least 14 days’ written notice 
of all meetings of their Committee, unless all Committee members agree to 
hold a meeting at shorter notice (which agreement shall be sufficiently 
evidenced in writing or by their presence). Written notice of each Committee 
meeting, specifying the general nature of the business to be transacted, shall 
be served on each Committee member by: 

 

(i) delivering it to the Committee member personally; or 
 

(ii) sending it by electronic communication (subject to receiving 
appropriate confirmation that the notice has been effectively 
dispatched) in accordance with the Committee member’s last notified 
contact details. 

 

Alternatively, Committee members may nominate another preferred method 
of communication. 

 

5.2 Meeting Procedure 
 

(a) A quorum for the transaction of business of a meeting will be constituted by: 
 

(i) any six members of an SDC; or 
 

(ii) any three members of the Coaching Committee. 
 

No business shall be transacted unless a quorum is present and if within half 
an hour of the time appointed for the meeting a quorum is not present, the 
meeting shall stand adjourned to the same place and at the same hour of the 
same day in the following week. 

 

(b) At all meetings of a Committee, the Committee chair shall preside. If the 
Committee chair is absent or unwilling to act, the meeting shall appoint one of 
the other Committee members to preside at that meeting. The Committee 
chair shall be appointed annually by the Committee from amongst their 
number. A person nominating for Committee chair must have served 24 
months on the relevant Committee before they can nominate for Committee 
chair. 

 

(c) Questions arising at a Committee meeting shall be determined on a show of 
hands or, if demanded by a member, by a poll taken in such a manner as the 
person presiding at the meeting may determine. 

 

(d) Each Committee member present at a Committee meeting (except the Chief 
Executive, but including the President) is entitled to one vote on any issue. 
However, if a Committee member holds a position on the Committee as a 
representative or two or more sub-committees, zones or other group, that 
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Committee member will be entitled to two votes on any issue. If voting is 
equal on any question, there will not be a casting vote and the question will 
lapse. Proxy votes are not permitted. 

 

(e) A resolution in writing signed or assented to by any form of visible or other 
electronic communication by all the Committee members for the time being 
present in Australia shall be valid and effectual as if it had been passed at a 
meeting of the Committee duly convened and held. Any such resolution may 
consist of several documents in like form each signed by one or more of the 
Committee members. 

 

(f) Without limiting the power of the Committee to regulate its meeting as it thinks 
fit, a meeting of Committee members may be held where one or more of the 
Committee members is not physically present at the meeting, provided that: 

 

(i) notice of the meeting has been given to all the Committee members 
entitled to notice in accordance with the procedures detailed in clause 
5.1(b); 

 

(ii) all persons participating in the meeting are able to communicate with 
each other effectively, simultaneously and instantaneously – whether 
by means of telephone or other form of communication; 

 

(iii) in the event that a failure in communications prevents the conditions in 
clause 5.2(f)(ii) from being satisfied by that number of Committee 
members which constitutes a quorum, then the meeting shall be 
suspended until the condition is satisfied again. If such condition is 
not satisfied within 15 minutes from the interruption, the meeting shall 
be deemed to have terminated; and 

 

(iv) any meeting held where one or more of the Committee members is not 
physically present shall be deemed to be held at the place specified in 
the notice of meeting provided a Committee member is there present 
and if no Committee member is there, the meeting shall be deemed to 
be held at the place where the chair of the meeting is located. 

 

5.3 Annual Meeting 
 

(a) Unless otherwise determined by the Board, the "Annual Meeting" of a 
Committee will be called to deal with the following business: 

 

(i) for an SDC, the election of any Technical / Sport positions on the SDC 
as required and in accordance with Annexure A; and 

 

(ii) any other business which a Committee Member desires to bring 
before the meeting of which at least seven days’ notice in writing has 
been given to the Committee. 

 

No business other than that set out in the notice convening the meeting shall 
be transacted at the meeting. 

 

(b) The Committee shall, at least 21 days before the date fixed for holding its 
Annual Meeting, send notice to each Committee Member entitled to receive 
notice of that meeting. Notice will be sent by electronic communication only 
in accordance with the Committee Member’s last notified contact details, 
unless the Member has nominated another preferred method of 
communication. 
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5.4 Appointment of people by Committees subject to Board approval 
 

For the avoidance of doubt, the Board may, at any time, remove and/or replace any 
person who has been elected or appointed to any Committee position, including but 
not limited to the technical/sports positions and management positions referred to in 
Annexure A. 
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ANNEXURE A 
 

Appointment Procedure 
 

1. Technical/sports positions 
 

State Selectors and Coaches (technical/sports positions) are appointed by the SDCs, 
in whatever manner the Committee may decide. S u c h appointment processes for 
technical/sports positions should take place between Annual Discipline Committee 
meeting, so that appointees begin their term in the New Year, in time for the 
February meetings. 

 

2. Management positions 
 

(a) State Team Managers, Chefs d’Equipes, Vets, Farriers, etc. (team 
management positions) are appointed by application, interview and decision 
on merit with SDC. 

 

(i) State Team Managers, Chefs d’Equipes, are appointed per event. 
The appointments will be on merit – the best person for the job should 
be selected. An appointment process will be established, to be used 
routinely for chefs and other management positions. 

 

(ii) A generic position description will be developed for all Disciplines. 
Responsibilities and requirements will be the same for all Disciplines, 
including an on-going squad management role between major 
competitions. 

 

(b) The Selection Committee will discuss all applications, decide on a short list, 
and, if appropriate, interview the best candidates. 

 

3. Selection Committee 
 

(a) The SDC's Selection Committee will make recommendations to the Board for 
appointments. The Selection Committee for the appointment of chef d’equipes 
will be: 

 

(A) The Chairman of the SDC (Chair of the selection panel) and 
 

(B) A Member of the SDC. 
 

(b) Candidates for the Selection Committee will submit applications detailing their 
relevant skills and experience, with names and contact details for referees. 

 

(c) The Association office will provide necessary administrative support for this 
process. The Chief Executive will be involved in any interview process along 
with the Selection Committee. 

 

(d) The Association Board must formally ratify any appointment under this process. 
 

(e) The chairman of the Board, through the Association office, will make 
any public announcements about the appointments. 


